Hierbij enkele aandachtspunten voor CDA Europarlementsleden deze week in Straatsburg.

Nieuwe regels voor sigaretten Dinsdag 8 oktober vanaf 12u stemt het Europees Parlement over strengere regels voor sigaretten en andere tabaksproducten. Grote geschilpunten zijn: het reguleren van elektronische sigaretten, de uiterlijke kenmerken van sigarettenpakjes en pakjes shag (al dan niet verplichte standaardverpakking met grote gezondheidswaarschuwingen) en smaakstoffen zoals menthol. Esther de Lange is namens het CDA Europarlement woordvoerder. Esther de Lange: 06- 46 76 01 56.

Debat NSA spionage
Woensdag 9 oktober bespreekt het Europarlement of het de SWIFT-overeenkomst over bankgegevens opschort als reactie op spionage door de Amerikaanse dienst NSA. De SWIFT-overeenkomst gaat over de overdracht van gegevens over financiële transacties van Europeanen aan de VS. Europarlementslid Wim van de Camp is tegen opschorting: “De Amerikanen moeten zorgvuldig omgaan met gegevens van Europese burgers. Het kan niet zo zijn dat de inlichtingendiensten onbeperkt toegang hebben tot deze gegevens. Ik roep de Europese Commissie op in dialoog te blijven met de Amerikanen.” Wim van de Camp: 06- 53 6718 33.

Visserijovereenkomst EU Mauritanië onrendabel

Dinsdag 8 oktober vanaf 12u stemt het Europees Parlement over de visserijovereenkomst tussen de EU en Mauritanië voor de periode 2012-2014. Lambert van Nistelrooij, woordvoerder visserij: “Het Europees Parlement sprak zich al eerder dit jaar uit tegen deze overeenkomst, die 110 miljoen euro per jaar kost. Deze overeenkomst is zowel voor de EU als voor Mauritanië onrendabel. Onze zorgen zijn in de tussentijd niet weggenomen. We zullen daarom opnieuw tegen stemmen”. Lambert van Nistelrooij: +32 2 28 47434.

Debat tussen kandidaat-lijsttrekkers

Zaterdag 12 oktober gaan Wim van de Camp en Esther de Lange met elkaar in debat. Beiden zijn kandidaat om CDA-lijsttrekker te worden voor de Europese verkiezingen in mei. Het openbare debat is vanaf 10 uur in de Drentsche Golf & Country Club (DGCC) aan de Ten Oeverstraat 13 in Assen. Hierna volgen debatten in Boskoop, Amsterdam, Goirle, Horn en Leeuwarden. De leden kiezen de lijsttrekker, uitslag op 2 november. Wim van de Camp: 06- 53 6718 33, Esther de Lange: 06- 46 76 01 56.

Met dank aan Cornelis Bos