Tholen – De peenhandel verloopt aanmerkelijk rustig. “De export staat op een laag pitje. Het is rustiger dan andere jaren”, zegt Paul van der Linde van het gelijknamige handelsbedrijf uit Emmeloord. “Polen heeft genoeg peen en beleverd omringende landen als Bulgarije, Roemenië en Rusland. Daar hebben we in toenemende mate last van. Anderzijds hebben we hier wel de faciliteiten om de peen tot juni te bewaren en dat is in Polen niet het geval.”

De peenprijs varieert in de polders tussen de 19 en 22 cent en ligt in Noord-Holland met een prijs rond de 15/16 cent aanmerkelijk lager. Volgens Paul zijn er grote kwaliteitsverschillen op de markt. “Elk jaar lijken die kwaliteitsproblemen wel wat erger te worden. Gevolg is dat de koelhuizen die wortelen in bezit hebben, nu eerst de mindere kwaliteit wegdraaien.”

Hij blijft desondanks optimistisch gestemd over het vervolg van het seizoen. “Zowel in Nederland, België als Duitsland liggen de opbrengsten een stuk lager. De koelhuizen zijn dan ook bij lange na niet vol. Dit alles zou tot een verbetering van de marktsituatie moeten leiden. De algehele verwachting is dat in april de prijzen omhoog zullen gaan als andere landen door hun voorraad heen zijn.”

Bron en lees verder: agf
Auteur: Izak Heijboer