Ahold koopt vijftig winkels van Spar in Tsjechië voor een bedrag van omgerekend 191 miljoen euro. Door de overname wordt Ahold de grootste supermarktketen in het land.

Dat heeft het supermarktconcern, dat al met 284 Albert-winkels actief is in het land, dinsdag bekendgemaakt. Ahold betaalt het Oostenrijkse Spar 5,245 miljard Tsjechische kroon voor het volledige bedrijf, inclusief kantoren en personeel.

Spar had vorig jaar in het land een netto-omzet van twaalf miljard kroon. Volgens een woordvoerder van Ahold is in de supermarktbranche een overnamebedrag van ongeveer 0,4 keer de omzet gebruikelijk. De overname wordt betaald uit de kas van Ahold.

Topman Dick Boer van Ahold spreekt van een ‘belangrijke strategische stap’. “Ons grote bestand lokale leveranciers krijgt daarmee toegang tot een nog grotere markt”, licht hij toe. Spar-topman Rudolf Staudinger zegt in een verklaring dat zijn bedrijf zich gaat concentreren op andere markten, zoals Italië, Hongarije, Slovenië en Kroatië.

Het Oostenrijkse Spar AG is geen eigenaar van Spar in Nederland. Die winkels vallen onder een Nederlandse holding, grotendeels eigendom van Sligro en Sperwer. De beide bedrijven zijn wel aangesloten bij de Internationale Spar Centrale voor het gebruik van de merknaam.

Bron en lees verder: Nieuws.nl