rotterdam wint strijd

Op 9 en 10 februari hebben 100 door universiteit en hoogleraren voorgeselecteerde talenten 24 uur lang gewerkt aan oplossingen voor de Next Economy met cases van o.a. ABN AMRO, KPN, Port of Rotterdam, CGI en ENGIE.

Oud minister-president Jan Peter Balkenende,  KPN CFO Jan Kees de Jager en CEO Port of Rotterdam, Allard Castelein spraken alle de talenten toe over het belang van hun competenties voor het vormgeven van de economische groei van Rotterdam en Nederland.

Rotterdam groeit van een arbeidersstad naar kennisstad
Onze wereld is in transitie. Wereldwijde tendensen zoals klimaatverandering, geopolitieke veranderingen en de opkomst van nieuwe economische machten sturen deze transitie in de richting van een systeemverandering. Ook Rotterdam is in beweging. Rotterdam staat al lang bekend als economische kracht van Nederland, maar in de beeldvorming van veel mensen blijft het een arbeidersstad.

De Rotterdam100 is een talentencompetitie waarbij de meest excellente studenten en young professionals vanuit heel Nederland samenwerken met toonaangevende bedrijven. Hierin bedenken zij innovatieve oplossingen voor business cases die gericht zijn op de Next Economy. ‘’Innovatieve Next Economy ideeën zijn belangrijk voor het de economische drijfkracht van Rotterdam en Nederland, nu en in de toekomst’’ aldus CFO KPN, Jan Kees de Jager.

Strijd om jong talent in volle gang
De strijd om de gelimiteerde talentpool in Nederland  is onder corporates in volle gang. Het aantal werkgevers dat moeite heeft om jong, getalenteerd personeel te vinden is ten opzichte van 2014 meer dan verdrievoudigd, blijkt uit de Talent Shortage Survey van ManpowerGroup. Voor de Rotterdam100 werken bedrijfsleven, overheid, startups en onderwijsinstellingen samen om te voorkomen dat het tekort aan talent economische groei in de weg staat.

Zo worden talenten tijdens het traject ondernemerschapsvaardigheden en praktijkinzichten bijgebracht. Daarnaast gaan zij onder begeleiding van de Rotterdam100 partners en Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) aan de slag met actuele Next Economy uitdagingen. Voor deze tweede editie van de Rotterdam100 waren meer dan 350 nominaties vanuit verschillende universiteiten variërend van TU Twente tot Erasmus Universiteit Rotterdam. Van de 100 geselecteerden had een derde een technische achtergrond en kwam meer dan de helft van buiten Rotterdam.

Vergroten weerbaarheid Rotterdam
Rotterdam en regio is op een aantal punten kwetsbaar, zoals het hoge energiegebruik, vervuiling, de effecten van klimaatverandering, gezondheidsproblemen, water en de algemene kwaliteit van leven. Veel mensen in Rotterdam zijn laagopgeleid of ongekwalificeerd. Deze kwesties worden met de  Rotterdam 100 aangepakt om zo de weerbaarheid van Rotterdam te verbeteren.

Foto: Vincent Kuyvenhoven

SMO, www.rotterdam100.nl, contact@smo.nl