Op zaterdag 22 april is het zo ver: tijd voor de landelijke zaaidag. Op deze dag gaan overal in het land mensen aan de slag met zaden en biodiversiteit om te zorgen dat bestuivers voldoende voeding hebben. Een uitgelezen kans voor The Pollinators om eens een aantal initiatieven goed in het zonnetje te zetten!

The Pollinators gebruiken deze landelijke zaaidag om zoveel mogelijk mensen te bestuiven. Hun idee is om een grote community van pollinators aan het zaaien te krijgen zodat de populatie bestuivers kan groeien, wat goed is voor een hoge biodiversiteit. Het onderwerp leeft al behoorlijk, en er hebben zich dan ook al een hoop ambassadeurs voor de dag aangemeld. En dat zijn niet de minste: Tygo Gernandt, Manuel Broekman, Kiki van Deursen, Hannah Hoekstra, Egbert-Jan Weeber, Adriana Mosk en Tatum en Charlie Dagelet zwermen bijvoorbeeld mee.

Een platform voor lokale initiatieven
Tijdens de landelijke zaaidag trekken The Pollinators met een stoet elektrische BMWi3’s langs verschillende locaties om biologische zaden uit te delen en te vieren dat er gezaaid wordt. De start is in Amsterdam. Vanuit daar wordt gereden naar de Metaal Kathedraal in Utrecht. Nadat hier gezaaid is vertrekt de club richting Den Haag, waar zaad in de grond gestopt wordt bij Proeftuin Erasmusveld.

De volgende stop is in Haarlemmermeer in de buurt van het Bijenmuseum. Hier wordt gezaaid met Bee Heroes die een stuk grond van 2500m2 zo oppervlakkig mogelijk hebben gefreesd om het bodemleven zo weinig mogelijk te verstoren. De laatste stop is MijnStadstuin in Amsterdam, waar de dag -na nog een zaai-actie- afgesloten wordt met pizza’s en drankjes.

Meedoen?
Wil je meedoen op een van de locaties waar de zwerm langskomt? Leuk! Iedereen is welkom om te komen zaaien, of je nu jong of oud, expert of beginner bent. Op de Facebook evenementpagina vind je de tijden per locatie, en je kunt het daar aan The Pollinators laten weten als je ook graag de handen uit de mouwen steekt.

Uit de buurt?
Het kan natuurlijk zijn dat je niet in de buurt van een van de steden woont waar The Pollinators langs rijden. Geen probleem: je kunt nog steeds in je eigen omgeving aan de slag gaan. Je kunt bijvoorbeeld bestuiver-vriendelijk zaaien in je eigen tuin, kijken of er een zaai-initiatief bij jou in de buurt is, of zelfs guerilla zaaien. Bovendien is het natuurlijk eigenlijk een groot deel van het jaar iedere dag landelijke zaaidag!

http://bit.ly/2p2rgTr