Niet zo lang geleden bezochten we met 60 gasten het vernieuwde Museum voor Communicatie voor een exclusief kijkje achter de schermen bij een ‘Under Construction’ Event.

Met een hele frisse nieuw naam “COMM” gaat het museum weer een nieuwe toekomst tegemoet. Het museum wil met deze metamorfose, het oude stoffige imago achter zich laten.

Niet alleen nostalgie
Het museum is letterlijk op één ding na ( de ‘Transorma’ sorteermachine), leeg geveegd en opnieuw gevuld. De ruimtes zijn in zijn geheel vernieuwd en heerlijk gevuld met stukken uit de collectie van het museum. In iedere ruimte is het heden en het verleden te bekijken en te bewonderen. Juist ook de toekomst van communicatie heeft een belangrijke rol gekregen.

De voor en nadelen van communicatie
In een aantal van de ruimtes wordt aandacht besteed aan de mooie en niet zo mooie dingen van communicatie. Zo wordt ook het misbruik duidelijk gemaakt, zoals wat moet je wel of niet aanvinken bij programma’s in je telefoon.
Tobias Walraven, de nieuwe directeur van COMM, vertelde met trots over de ontwikkeling en filosofie van het museum. Hoe het oude PTT Post museum transformeerde naar een museum klaar voor de toekomst.

Meer dan een museum
Het museum heeft nu ook extra functies voor grote en kleine ondernemers. Als zzp’ers kun je voor een redelijke prijs hier een flexplek boeken of een vergaderzaal naar eigen smaak uitkiezen. Hiermee speelt het museum in op de trend dat veel kleine zelfstandigen geen eigen ruimte meer nodig hebben om vanuit te werken. Je huurt naar behoefte een werkplek en voor de rest doe je alles thuis.

En je kan nu ook zonder toegangskaartje een bakkie doen als je dat wil in een van de meerdere koffieruimtes. Er zullen ook diverse workshops worden gegeven op het gebied van communicatie. Op de woensdagavond zullen er bijeenkomsten worden georganiseerd waar het publiek aan kan deelnemen.

Alsof je een grote winkel bezoekt
Het gebouw is ingericht alsof je een groot warenhuis bezoekt, hierdoor kunnen de afdelingen af en toe van inhoud wisselen net als in een winkel. Je kunt als het ware struinen door het heden en verleden van communicatie. Met een aantal sensoren door het gebouw kan het museum in de gaten houden welke dingen in het museum vaak worden bekeken en wat niet. Hierdoor kan het aanbod van bezienswaardigheden aangepast worden aan de reacties van de bezoekers.

Scholen
Voor scholen heeft het museum een andere aanpak gekozen. Het bezoeken van scholen met lespakketten behoort nu bij een van de taken. Daarnaast zijn er voor bepaalde groepen meerdere schooltrajecten uitgezet die de leerlingen zelf kunnen volgen volgens het inzicht van de schoolleiding.

Het vernieuwde museum is zeker een bezoekje waard. Zeker ook omdat meerdere delen van de tentoonstellingen tijdelijk zijn en om de zoveel tijd opnieuw zullen worden ingevuld.

Meer informatie staat op de website

 

https://www.comm.nl/