In 2017 startte er naar verwachting een recordaantal ondernemingen: 135.000. En de nieuwe ondernemers zijn jonger dan ooit: bijna de helft is jonger dan 35 jaar.

De vrouwelijke ondernemer is daarbij zichtbaar bezig met een opmars. Zo waren er vorig jaar voor het eerst meer parttime starters vrouw (52%) dan man en kwamen er dit jaar 2000 nieuwe vrouwelijke ondernemers (< 35 jaar) per maand bij. Het was voor Paulien van Eerdenburg (31) reden om Dutch Girlboss op te richten. Met haar online platform wil ze jonge en ambitieuze vrouwen verbinden en inspireren.

Feminiene potentieel enorm
Dat de verschillen tussen vrouwen en mannen steeds kleiner worden, bijvoorbeeld op het gebied van economische zelfstandigheid, aantal werkuren en salaris, mag geen verrassing meer heten. Toch valt er nog genoeg te winnen. “Afgelopen zomer, bij de verkiezing van de ‘Beste jonge ondernemer van 2017’, stonden 25 bedrijven in de finale. Slechts een bedrijf werd vertegenwoordigd door twee vrouwen. Een van de oorzaken dat we nog weinig horen van jonge vrouwelijke ondernemers, is dat zij vaak onzekerder zijn dan hun mannelijke collega’s. Het feminiene potentieel is enorm, maar vrouwen mogen zichzelf en hun bedrijf meer laten zien“, aldus Paulien.

Online beweging
Nederland telt naar schatting 175.000 Dutch Girlbosses (25-35 jaar). Maandelijks komen daar meer dan 2.000 onderneemsters bij. Van Eerdenburg: “Ik zie girlboss als een beweging waarin jonge, succesvolle vrouwen elkaar inspireren. Het begon in de VS met het boek #GIRLBOSS van Sophia Amoruso. Dit boek liet zien dat als je echt iets wilt, dat ook kan. Het is precies wat ik met mijn online platform Dutch Girlboss wil bereiken.”

Dat haar aanpak werkt, blijkt onder meer uit het snelgroeiende aantal volgers; wekelijks komen er meer dan 100 leden bij. Het is ook de reden dat Paulien onlangs bij het ‘Thank You Dinner’ van Facebook aanschoof: een avond waar beheerders van betekenisvolle groepen in het zonnetje werd gezet. Maar bij Facebook blijft het niet. Binnenkort start ze het eerste YouTube kanaal voor jonge vrouwelijke ondernemers (to be). Door middel van dagelijkse inspiratievideo’s, waarin ze haar jarenlange ervaring als onderneemster meeneemt, wil ze zo nog meer voor haar doelgroep betekenen.

Valkuilen en ballen
Vrouwelijke ondernemers starten, vaker dan mannen, een bedrijf om iets goeds bij te dragen. Ze ondernemen vanuit hun passie. Daar ligt ook hun valkuil. “Vrouwen denken niet goed na over hun businessmodel en hebben vaak geen groeistrategie. Daarnaast hebben ze de neiging zichzelf kleiner voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn. Wanneer ze meer ballen krijgen en groter durven denken en doen, kunnen ze absoluut meer bereiken”, aldus Paulien. “Die overtuiging stimuleert mij om door te gaan waar ik mee bezig ben. Together we will make a difference.”

www.dutchgirlboss.nl
Facebook: https://www.facebook.com/groups/dutchgirlboss
Instagram: @dutchgirlboss