Op 1, 2 en 3 juni staat Den Haag weer in het teken van actueel Nederlands design tijdens Festival Designkwartier. Onder de meer dan 100 deelnemers die in het Zeeheldenkwartier hun nieuwste werk tonen, is dit jaar een aantal Nederlandse ontwerpers met design primeurs van het grootste designevent ter wereld in Milaan. 

Nieuw dit jaar is de programmering aan de hand van thema’s, zoals ‘Heet uit Milaan’, maar bijvoorbeeld ook ‘Nieuwe Zeehelden’ en ‘Publieke Vertoning’.

Heet uit Milaan
Edwin Pelser, oprichter van Festival Designkwartier en eigenaar van de gelijknamige interieurwinkel, vertelt over dit nieuwe thema: “Toonaangevende designers van over de hele wereld, merken en designliefhebbers komen ieder jaar naar Milaan om het nieuwste op het gebied van design te (laten) zien. We zijn enorm trots dat wij een aantal Nederlandse primeurs van dit jaar uit Milaan mogen presenteren op Festival Designkwartier.” De Nederlandse ontwerpers die hun werk voor het eerst in Nederland laten zien zijn o.a.: Klaas Kuiken, Studio Joris de Groot, Rem Atelier en Shahar Livne.

Nieuwe Zeehelden
In 2018 staat Den Haag in het teken van ‘Feest aan Zee’,  200 jaar bestaan van de badplaats Scheveningen. Festival Designkwartier grijpt het Haagse feestjaar aan om onder het thema ‘Nieuwe Zeehelden’ een aantal ontwerpers te presenteren die zich laten inspireren door zee en strand, zoals Nienke Hoogvliet en Atelier NL.

Publieke werken
“Design gaat over meer dan alleen producten”, zegt Mark van Hooff, mede-eigenaar van Creative Studio Unobvious en organisator van deze 5e editie van Festival Designkwartier. “Daarom heeft Festival Designkwartier dit jaar een aantal bijzondere installaties aan het programma toegevoegd, waar je als bezoeker actief bij betrokken bent.” Jelle Mastenbroek maakte een geluidsinstallatie in opdracht van het festival, te zien in de Electriciteitsfabriek. Joris van Oosterwijk maakt in Zaal 3 levensgrote menselijk afdrukken op canvas.

Elektriciteitsfabriek nieuwe hotspot
De 5e editie wordt grootser dan voorgaande edities. Niet alleen gaat het festival uitbreiden naar de Elektriciteitsfabriek alwaar Jelle Mastenbroek een geluidsinstallatie maakt, maar ook zullen hoogtepunten uit Milaan hun Nederlandse primeur beleven; zoals afstudeerders van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en Nienke Helder. De welbekende pop-up stores worden onder andere ingericht door Floris Hovers, Social Label en Spruitje. Teveel moois om op te noemen, hierbij alvast een voorproefje.

Elektriciteitsfabriek
Trots op de nieuwe locatie; de stoere en rauwe Elektriciteitsfabriek uit 1906. In de voormalige turbinehal gaat ontwerper Jelle Mastenbroek de stilte doorbreken met twee multidisciplinaire installaties; beneden in de hal danst een ballerina ‘My First Music Box’ en op de 1e etage wordt een geluidsinstallatie voor Festival Designkwartier gerealiseerd.

Hoogtepunten uit Milaan
Zoals al gezegd: een van de nieuwe thema’s in het programma is ‘Heet uit Milaan’, waarbij een aantal hoogtepunten van de designweek in Milaan hun Nederlandse primeur beleven in Den Haag. De eerste namen zijn bekend:

  • Afstudeerexpositie ‘My practice My politics’, met werk van studenten van de KABK uit Den Haag, is te zien bij Stroom.
  • MOURN’, een nieuw soort urn, gemaakt van bioplastic PHA en crematie as wordt getoond. Een resultaat van de samenwerking tussen Studio Nienke Hoogvliet en de Nederlandse waterschappen.
  • Nienke Helder, in 2017 afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, presenteert een verzameling zintuigelijke objecten genaamd ‘Sexual Healing’. De objecten staan voor sexuele genezing op basis van plezier.

Pop-up winkelen in de wijk
Woonhuizen en winkels in het Zeeheldenkwartier bieden ruimte aan presentaties, exposities of pop-up stores. Winkels die je normaal gesproken niet ziet in het straatbeeld openen voor drie dagen hun deuren. Deze editie:

  • Social Label opent een winkeltje met designproducten gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het label biedt hen een podium en uitdagend werk. Bewonder de collectie en volg live workshops met mensen uit de werkplaats.
  • Floris Hovers vervaardigt en verkoopt handgemaakte auto’s en zal gedurende het weekend een kijkje geven in zijn werkwijze. Ook presenteert hij een auto, die ontworpen is voor het festival.
  • Spruitje, opgericht door ontwerper Jonael van der Sloot, biedt een podium voor natuurlijke elementen. Het designlab geeft een exclusieve sample sale van producten waar ze achter de schermen aan gewerkt hebben.

Wat is Festival Designkwartier?
Festival Designkwartier brengt ontwerpers en nieuwsgierig publiek samen op een 3-daags design evenement in en om de Haagse wijk Zeeheldenkwartier. Verrassende routes lopen langs de vele plekken waar je ontwerpers ontmoet en met elkaar in gesprek kunt gaan over hun ontwerpen en het verhaal erachter. In de lokale winkels en pop-up stores koop je gelijk je favoriete ontwerp. Dat je geïnspireerd raakt en voortaan anders naar de wereld kijkt, kan zomaar het effect van een bezoek aan Festival Designkwartier zijn…

Kijk op www.festivaldesignkwartier.nl voor het actuele programma of volg Festival Designkwartier op FacebookInstagram en Twitter

Het festival is een initiatief van stichting Designkwartier Den Haag. Opgericht door o.a. Edwin Pelser, eigenaar van de gelijknamige designwinkel in Den Haag. De 5 e editie wordt georganiseerd door Edwin Pelser en Creative Studio Unobvious.

Foto: Johan Nieuwenhuize

https://www.youtube.com/watch?v=gwdMIVBQSZM

https://festivaldesignkwartier.nl/