Imec.xpand en BOM Brabant Ventures investeren in medische apparatuur voor slaapdiagnose van de Eindhovense startup Onera, een spin-off van imec Nederland dat samen met TNO deel is van het Holst Centre. De financiering wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een patiëntvriendelijk, kostenbesparend apparaat voor thuisgebruik dat net zo nauwkeurig diagnosticeert als apparatuur die wordt gebruikt in slaaplaboratoria. 

Slaap gerelateerde problemen vormen een groeiend probleem in de gezondheidszorg. De afgelopen jaren waren innovaties vooral gericht op het ontwikkelen van eenvoudige screening-apparaten zoals slimme horloges of matrassensoren die vaak beperkte en onnauwkeurige informatie geven over de slaapkwaliteit.

Geavanceerde algoritmen
Onera wil met de nieuwe apparatuur de concurrentie aangaan met de ‘gouden standaard’, de best mogelijke diagnostiek met superieure hardware en geavanceerde algoritmen, in combinatie met een maximaal draagcomfort. Omdat de apparatuur thuis gebruikt kan worden, verwacht het bedrijf een enorme verandering teweeg te brengen bij de diagnose en behandeling van slaapstoornissen.

Ruben de Francisco, Onera’s managing director en medeoprichter: “Veel slaapstoornissen worden nu nog niet gediagnosticeerd omdat er geen betrouwbaar alternatief is voor dure en hinderlijke apparatuur die wordt gebruikt in slaaplaboratoria. Het is onze missie om alle patiënten met slaapproblemen toegang te geven tot een eenvoudig apparaat met comfortabele sensoren, dat ze ook thuis kunnen gebruiken.”

Lang gewacht
Dr. Hartmut Schneider, universitair hoofddocent aan de Johns Hopkins University en Chief Medical Officer bij Onera: “De medische wereld heeft lang gewacht op dit apparaat, waarmee slaapdiagnose breed toegankelijk wordt zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de zorg. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van het team dat dit mogelijk maakt.”

John Baekelmans, managing director en VP bij imec Nederland is trots dat Onera kan worden toegevoegd aan de portfolio van succesvolle startups: “Bij imec Nederland besteden we veel aandacht aan een gezond klimaat voor startups. Het is ons doel om de kloof tussen technologie en toepassingen te verkleinen waarbij de creatie van startups essentieel is om met imec-technologie nieuwe markten te openen. Ik ben vol vertrouwen dat het Onera-team in hun missie zal slagen.”

Investeren in technologie
Tom Vanhoutte, investeringspartner bij imec.xpand: “Imec.xpand investeert in bedrijven die het potentieel hebben om baanbrekende wereldspelers te worden. We zijn ervan overtuigd dat het Onera-team, ook dankzij de samenwerking met imec, beschikt over alle tools, vaardigheden en expertise om de ultieme leverancier van slaapdiagnostiek te worden.”

“Door te investeren in de ontwikkeling van deze technologie komen we tegemoet aan grote uitdagingen in de gezondheidszorg: de stijgende kosten en het groeiende personeelstekort”, zegt Stephan Hulsbergen, business developer bij BOM Brabant Ventures.

Ook senior investment manager Jurgen van Eck is enthousiast over de nieuwe samenwerking: “Onera past perfect in het Brabantse ecosysteem. Brabant beschikt over een supply chain van wereldklasse en heel veel expertise op het gebied van medische apparatuur, sensoring en chipdesign. We zijn blij dat we het bedrijf op deze manier kunnen ondersteunen.”

Over Onera
Onera is een spin-off bedrijf van imec, ’s werelds toonaangevende onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. Onera’s ambitie is om innovatieve medische apparaten op de markt te brengen die de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten over de hele wereld helpen verbeteren. Onera heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven, Europa’s snelst groeiende tech-hotspot..

www.oneramedical.com

Over Imec – Nederland (Holst Centre)
Bij imec Nederland werkt een team van meer dan 130 onderzoekers met 22 verschillende nationaliteiten samen aan de nieuwste technologische innovaties. Ideeën omzetten in toepasbare technologieën op het gebied van connected healthcare, thin film electronics en Internet of Things zit in ons DNA. In 2005 hebben we samen met TNO het nanotechnologie hub ‘Holst Centre’ opgericht met als missie om wetenschappelijke strategieën en innovaties af te stemmen op de behoefte vanuit de industrie om nieuwe markten te creëren.

http://www.holstcentre.nl

Over imec.xpand
Imec.xpand is een early stage groeifonds met de ambitie om van hardware gedreven innovaties op basis van nanotechnologie succesvolle internationale bedrijven te maken. Het onafhankelijke fonds wordt beheerd door een team van ondernemers, doorgewinterde durfinvesteerders en bedrijfsexperts en richt zich op ambitieuze tech start-ups waarin imec kennis, expertise en infrastructuur een bepalende rol kunnen spelen in het succes.

www.imecxpand.com

Over de BOM
De BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) bouwt samen met ondernemers aan een sterke, duurzame, toekomstbestendige Brabantse economie. We delen kennis, vormen netwerken en verstrekken kapitaal aan vernieuwende Brabantse ondernemingen en duurzame energieprojecten. Daarnaast stimuleren we innovatieve, buitenlandse ondernemingen om zich in Brabant te vestigen en helpen we Brabantse bedrijven met hun uitbreiding in het buitenland.

Onze ambities: meer economische groei, meer werkgelegenheid, oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en een hoofdrol voor Brabant op het wereldtoneel.

Met het label Brabant Ventures richt de BOM zich met kennis en kapitaal op de versnelde, toekomstbestendige groei van ambitieuze Brabantse start- en scale ups in de topsectoren High-Tech Systemen en Software, Agrifood, Life Sciences & Health, Maintenance, Supply Chain en Biobased Economy.

www.bom.nl/brabant-ventures

Over imec
Imec is wereldwijd marktleider op het gebied van onderzoek en innovatie in nano-elektronica en digitale technologieën. De combinatie van imec’s veelgeprezen expertise op het gebied van microchiptechnologie, software en ICT maakt imec uniek. Door gebruik te maken van infrastructuur van wereldklasse en een lokaal en wereldwijd ecosysteem van partners in een groot aantal sectoren, creëert imec baanbrekende innovatie in de gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek, productie, energie en onderwijs.

Als partner voor bedrijven, startups en universiteiten, brengt imec bijna 3.500 briljante geesten samen uit meer dan 70 landen. Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven (B), R & D-groepen verdeeld over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China en kantoren in India en Japan. In 2016 bedroeg de omzet van imec (P&L) 496 miljoen euro.

www.imec-int.com

https://bit.ly/2tjq5jb