‘Poland Now and Then’, van de belangrijke fotojournalist Chris Niedenthal, bestaat uit een reeks foto’s die de periode van de jaren zeventig tot heden bestrijken. Het oeuvre van Niedenthal bevat in zich de tektonische verschuivingen die de Poolse en Europese recente geschiedenis hebben gevormd.

Van de opkomst van de Solidariteitsbeweging in Gdańsk, de daaropvolgende val van het communistische regime, de toetreding van Polen tot de Europese Unie tot de recentere burgerprotesten tegen de huidige rechtse regering, heeft Niedenthal dit macro-proces weten te vangen vanuit een empathisch, menselijk en relateerbaar perspectief.

Parallellen

Op dwingende wijze leidt de tentoonstelling ertoe dat de toeschouwer onmiddellijk parallellen trekt tussen de dagen van de massale protesten van Solidarność tegen de brutale absurditeit van het communistische regime aan de ene kant en de recente protesten tegen de misogynistische en chauvinistische cynisme van de huidige hard-rechtse PiS-regering (Recht & Gerechtigheid) aan de andere. Nu de cirkel rond lijkt te zijn, is deze tentoonstelling des te urgenter geworden, precies nu, rekening houdend met de verontrustende gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

Chris Niedenthal

Poolse fotojournalist geboren in het Verenigd Koninkrijk (Londen, 1950). Studeerde fotografie aan het London College of Printing (nu het London College of Communication).

Hij ging in 1973 aanvankelijk voor slechts enkele maanden naar Polen, en is daar sindsdien blijven wonen. Als freelance contractfotograaf bij NEWSWEEK (tot 1984) documenteerde hij het leven onder het Communisme, de bedevaarten van paus Johannes Paulus II naar zijn thuisland, de opkomst van de Solidariteitsbeweging en Polen tijdens de staat van beleg. In 1985 sloot hij zich aan bij TIME Magazine en werkte in heel Oost-Europa en de Sovjet-Unie, inclusief de val van het communisme in 1989. In de vroege jaren ‘90 werkte hij als freelancer voor Der Spiegel in Slowakije, Tsjechië en Oekraïne. Hij publiceerde een autobiografie en verscheidene boeken met zijn fotografische werk (waaronder “1989. A Year of Hope” BOSZ, 2017). In 1987 ontving hij een prijs in de World Press Photo-competitie, voor een portret van de Hongaarse communistische leider János Kádár.

Regering Polen

Niedenthal werkt nu aan zijn eigen projecten, waaronder het documenteren van de protesten tegen de huidige rechtse regering die plaatsvinden in Polen sinds de PiS (Recht & Gerechtigheid-partij) de macht kreeg bij de verkiezingen van 2015. In het afgelopen jaar fotografeerde hij de stad Gdańsk in Polen en een boek met deze foto’s werd in juni 2019 gepubliceerd door het Gdańsk Museum.

Hij woont en werkt in Warschau.

Chris Niedenthal zal aanwezig zijn bij de opening op vrijdag 11 oktober 2019 van 17:30 tot 19:30 uur in Gallery WM

http://gallerywm.com/WP/