Volgens de bezoekers van Dutch Design Week 2019, verdient Marjan van Aubel Studio met Power Plant de Public Award van Dutch Design Awards. Met een kleine meerderheid van de stemmen koos het publiek voor dit project, waarmee Van Aubel een oplossing onderzoekt voor twee van de grootste problemen van onze tijd: het voedsel- en het energievraagstuk.  

POWER PLANT | MARJAN VAN AUBEL STUDIO

Genomineerd in de categorie Design Research
Nieuwe biotechnologieën maken voedselproductie efficiënter, maar kosten doorgaans veel energie. Power Plant is een energieneutrale plantenkas waarin zowel elektriciteit als voedsel geproduceerd wordt door middel van zonlicht. De aarde ontvangt elk uur voldoende zonlicht om de hele planeet voor een heel jaar van genoeg elektriciteit te voorzien. Power Plant onderzoekt hoe zonnecellen dusdanig geïntegreerd kunnen worden in onze dagelijkse omgeving, zodat deze onuitputbare bron optimaal benut wordt en voor een veel grotere groep mensen toegankelijk wordt. 

Marjan van Aubel streeft dan ook naar een Solar Democracy waar zonne-energie toegankelijk is voor iedereen. Met Power Plant als prototype weet ze andere partijen in beweging te brengen, constateerde de Dutch Design Awards jury al in mei:  

“Power Plant is zo’n sterk ontwerp dat het meteen een icoon is voor het gebruik van zonne-energie én voedselproductie. Een prachtig project van grote waarde, dat bestaande technologie en ontwerpkracht combineert om tot nieuwe mogelijkheden te komen in de energietransitie. Haar studio zet hier goed geïntegreerd design in door slimme keuzes te maken en de juiste esthetiek te gebruiken. Aan de innovaties ligt goed onderzoek ten grondslag en het gebruik van prototypes helpt andere partijen om de volgende stap te zetten. Door een ‘leading position in design’ te nemen, fungeert Power Plant als een katalysator voor andere ketens en partijen.”

Public Award

Bezoekers konden ook dit jaar een stem uitbrengen op hun favoriet tijdens de expositie van alle genomineerden en winnaars van Dutch Design Awards. Hiermee wil Dutch Design Awards het publiek stimuleren om de projecten zelf te komen bekijken. In totaal hebben meer dan 5000 bezoekers hun stem uitgebracht.

Super eer

Marjan vindt dat het winnen van de prijs laat zien dat ook de consument serieuze behoefte heeft aan oplossingen in de energietransitie: “Power Plant maakt het onderzoek zichtbaar dat normaal gesproken verstopt blijft in het lab waar ik met wetenschappers en onderzoekers aan projecten werk. Tijdens de expo kreeg ik reacties als: ‘Wat simpel en wat mooi!’ en ‘Waarom bestaat zoiets nog niet?’. Het winnen van een publieksprijs is voor mij een super eer. Het laat zien dat mensen van allerlei achtergronden Power Plant en mijn onderzoek grote waarde toekennen.”

Dutch Design Awards 

Afgelopen juni zijn tijdens de uitreiking van Dutch Design Awards de winnaars van acht verschillende categorieën bekendgemaakt. De prijsuitreiking vormt samen met een tentoonstelling van het werk van alle winnaars tijdens Dutch Design Week (19-27 oktober 2019) een platform voor Dutch design in de volle breedte. Kijk voor meer informatie op dutchdesignawards.nl.  

Dit zijn alle winnaars van Dutch Design Awards 2019:   

PRODUCT: GISPEN SETT CE I GISPEN                        
FASHION: DE RRUSIE SUIT I BONNE REIJN                        
HABITAT: LOCHAL I CIVIC ARCHITECTS, BRAAKSMA & ROOS ARCHITECTENBUREAU, INSIDE OUTSIDE / PETRA BLAISSE                
COMMUNICATION: OPENRNDR I RNDR                        
DESIGN RESEARCH: RE-SOURCE I RE-SOURCE: ESTER VAN DE WIEL, JOOST ADRIAANSE, DAVID HAMERS, GINETTE VERSTRAETE                     
SERVICE & SYSTEMS: BMX LIVE VISUALISATION I CLEVER°FRANKE                        
BEST COMMISSIONING: GEMEENTE AMSTERDAM I PUCCINIMETHODE            
YOUNG DESIGNER: SIMONE POST

Afbeelding: Winnaar Marjan van Aubel, foto © Max Kneefel

www.dutchdesignawards.nl
www.dutchdesignfoundation.com