De slimme stad bestaat al, maar er verschijnt een nog veel intelligentere en meer capabele slimme stad aan de horizon. Er zijn al smart cities in Nederland, het VK en Azië, intelligente plekken waarin mens en machine samenleven in werelden met gestroomlijnde en gesimplificeerde diensten. Waarin systemen slim genoeg zijn om directe zorg te verlenen en waarin burgers technologie gebruiken om hun levens eenvoudiger en meer efficiënt te maken.

Smart city real-time  

Toch staan deze steden nog maar aan de grenzen van hun ware potentieel. Ze waren beperkt in hun capaciteit om data en informatie snel genoeg te vertalen naar besluiten om de mogelijkheden van de smart city real-time waar te maken. Nu, door de implementatie van edge computing en communicatietechnologie zoals 5G, zullen deze vrijwel directe besluiten wel mogelijk worden. Dat leidt op zijn beurt ertoe dat snel ontwikkelende technologieën zoals het internet of things (IoT), Industrial of Internet of Things (IIoT) en artificial intelligence (AI) veel toegankelijk, nuttiger en betrouwbaarder worden. Edge computing en 5G zijn daarbij complementair: edge computing brengt de rekenkracht naar het apparaat zelf waardoor het sneller en lokaal een besluit kan nemen, terwijl 5G het apparaat verbindt met de wereld met een snelheid waardoor relevante informatie vrijwel direct beschikbaar is. 

Krachtige microchips 

“Toen de computer werd uitgevonden, was hij zo groot als een kamer en kon hij nauwelijks basale berekeningen uitvoeren”, zegt Ruby Hansen, Business Development Manager bij ATVANCE Intellect Nederland. “Hij was beperkt en omvangrijk, maar opende onze ogen voor de mogelijkheden. Wat zouden we kunnen doen? Wat lag er in het verschiet? Tegenwoordig hebben onze computers krachtige microchips, we hebben wifi, we hebben internet, en deze zaken hebben ons leven op opmerkelijke en onverwachte manieren veranderd. Het laat zien hoe snel technologie kan evolueren.”

Kantelpunt 

Dat beschrijft zo ongeveer de ontwikkeling van de slimme stad. Het is er, het is capabel, het heeft een aantal fantastische toepassingen, maar tot nu toe is het beperkt gebleven. Nu, met edge computing en 5G, zijn de ontbrekende schakels in haar evolutie gevonden en bevindt de wereld zich op een opmerkelijk kantelpunt. De slimme stad kan nu snel evolueren op een wijze dat het de manier waarop mensen leven, werken en de wereld om hen heen ervaren zal veranderen. Edge computing is één van de bouwstenen van de slimme stad en de ontwikkeling ervan is de afgelopen jaren in gang gezet door tal van factoren. Gedefinieerd door Deloitte als het vermogen om industry 4.0-technologieën te gebruiken om informatie precies daar te interpreteren waar de gegevens worden vastgelegd, werkt edge computing in wezen op het eindpunt van technologie. Het is het topje van de ijsberg waar het apparaat de gegevens verkrijgt, en edge computing biedt de mogelijkheid om deze gegevens onmiddellijk te vertalen in besluitvorming. Maar dit werd tot nu toe beperkt door connectiviteit. 

Connectiviteit  

“De connectiviteit van 5G zal de manier waarop apparaten verbinding maken en gegevens delen aan de edge veranderen “, zegt Hansen. “Voor IoT- en IIoT-apparaten, voor missiekritische apparaten, zal de mogelijkheid om de gegevens aan de rand te vertalen en te verzenden invloed hebben op hoe slimme steden werken. Neem bijvoorbeeld de zelfrijdende auto en slimme infrastructuur: in een verbonden stad kunnen verkeersincidenten direct worden gecommuniceerd naar slimme infrastructuur om de situatie automatisch te beheersen. Bijvoorbeeld door rijstroken te sluiten, snelheden te verlagen of draaiboeken in te schakelen die het verkeer omleiden om opstoppingen te voorkomen. Naarmate mogelijkheden van edge computing toenemen en met de hoge connectiviteit die 5G biedt, kunnen geïnformeerde beslissingen in real-time tussen de verschillende middelen plaatsvinden zonder dat er centrale verwerking en besluitvorming nodig is.”

Slimme stadsdiensten  

Reactietijd en verwerkingstijd zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat slimme stadsdiensten hun ware potentieel bereiken en tegelijkertijd de veiligheid van mensenlevens garanderen. Snelheid richting zorgdiensten; snelheid om het momentum van een zelfrijdende auto te stoppen; snelheid bij het bewaken van en reageren op cyberbedreigingen – reactietijden moeten binnen een fractie van een seconde zijn en 5G is de katalysator. Met deze technologie, die snel in het hele land en in de stad wordt geïmplementeerd, kan de echte meerwaarde van IoT, IIoT en de smart city worden gerealiseerd. Momenteel wordt de snelheid niet alleen beperkt door de netwerkcapaciteit – 4G is niet snel genoeg voor de slimme stad omdat de reactietijd te groot is en, interessant genoeg, de cloud ook niet.

Edge computing 

“Edge computing haalt de essentiële verwerking uit de cloud omdat cloud services en dataverwerking niet snel genoeg of storingsbestendig genoeg zijn om de slimme stad volledig te ontwikkelen”, zegt Hansen. “Cloud first is nog steeds een vertrouwde en relevante stap voor organisaties die op zoek zijn naar kostenbesparingen en wendbaarheid, maar voor de slimme stad en andere kritieke infrastructuur moeten de gegevens aan de rand zitten. Daar heb je een slimme en snelle infrastructuur voor nodig die dit waar kan maken.”

IoT 

De toepassingen van 5G, IIoT, IoT en slimme diensten zijn niet voorbehouden aan diensten voor burgers en smart cities. Industrieën zijn perfect gepositioneerd om te profiteren van edge computing en 5G op hun weg naar digitalisering. Draadloze performance, mobiliteit, schaalbaarheid en netwerkconvergentie kunnen allemaal de automatiseringsinfrastructuur transformeren en nieuwe toepassingen en innovaties mogelijk maken. Veel organisaties worden echter al geconfronteerd met cyberbeveiligingsrisico’s door deze convergentie en 5G zal die niet onder het tapijt vegen. Smart zit zowel in hoe edge computing en 5G worden geïmplementeerd als in de resultaten die ze behalen.

Apparaatcommunicatie  

“Naarmate er meer slimme apparaten worden verbonden, wordt het steeds belangrijker dat normen voor apparaatcommunicatie en gegevensinterpretatie worden geïmplementeerd. Hierdoor kunnen meer apparaten dezelfde taal spreken, wat een breder informatienetwerk mogelijk maakt en resulteert in beter geïnformeerde processen en besluitvorming”, legt Simon Ric – Hansen, Senior Solutions Architect bij ATVANCE Intellect Nederland uit. “Een andere uitdaging die zich voordoet bij verbonden apparaten is de beveiliging. Door communicatie met apparaten mogelijk te maken, worden ze opengesteld voor externe interferentie, wat ertoe kan leiden dat kwaadwillenden de werking van een smart city beïnvloeden. Bijvoorbeeld door alle verkeerslichten op groen te zetten om verkeerschaos te veroorzaken. Er moet een alomvattende beveiligingsstrategie zijn om dergelijke aanvallen te voorkomen en de integriteit van de smart city te waarborgen.”

Slim, snel en veilig  

De technologische ontwikkelingen, de komst van de slimme stad en de transformatie van 5G komen niet zonder uitdagingen. Dat staat vast. De technologie om oplossingen voor deze uitdagingen te creëren en de middelen om deze in kansen te vertalen, is er echter vandaag al. De toekomst is slim, snel en veilig. En voor de mensen. Het is innovatie en transformatie. En het neemt de slimme capaciteiten van de stad in landen als Nederland en verandert ze in uitzonderlijke intelligentie. De slimme stad van de toekomst is niet meer iets van de verbeelding – zij is er al en zij blijft zich ontwikkelen naarmate slimmere benaderingen en technologieën beschikbaar komen. 

Over Atvance Intellect 

ATVANCE Intellect biedt een naadloze aanpak voor datatechnologie services die bruikbare en waardevolle inzichten opleveren, geïntegreerd met cyberbeveiliging en privacybescherming. Wanneer het meerwaarde oplevert voor onze klanten, maken we gebruik van wat we Data3 noemen, namelijk de synergie tussen onze drie divisies om onze klanten een geconsolideerde service te bieden op het gebied van gegevensbeheer, bescherming en exploitatie.

Atvance Intellect

Ruby Hansen

https://nl.linkedin.com/in/rubyhansen