Door Eva Segaar

De dop van Coca-Cola zit voortaan vast aan de fles. Zo is het volgens de frisdrankproducent makkelijker om de verpakkingen in te zamelen en blijven de doppen niet achter als zwerfafval. Maar werkt dat echt?

Het zal even wennen zijn als je de dop van je frisdrank wil afdraaien, en deze vast blijft zitten. Straks is dat het geval bij de kleine en middelgrote flessen van Coca-Cola, Fanta en Sprite. Deze worden, samen met de Fuze-Tea verpakking, als eerste overgezet naar een verpakking met een vaste dop.

De andere verpakkingen volgen in 2023 en begin 2024. De bottelaar loopt daarmee vooruit op de Single-Use-Plastics-richtlijn die in 2024 van kracht wordt in heel Europa. Dan moeten alle frisdrankdoppen aangehecht zijn aan de fles.

Complex proces

Volgens Country Director Karlijn in ’t Veld lijkt dit misschien een kleine verandering, maar was het een complex proces. “Een waarvan we hopen dat het grote impact zal hebben, zodat geen dop achterblijft wanneer consumenten onze flessen inleveren”, zegt In ’t Veld in een persbericht.

Het is een van de stappen die de frisdrankproducent neemt in de ambitie om iedere verpakking die het verkoopt ook weer in te zamelen. Een belangrijk onderdeel om dat doel te bereiken is volgens In ’t Veld dat de consument daarbij zoveel mogelijk wordt betrokken. De komende weken is de frisdrankproducent daarom een campagne gestart om consumenten ervan bewust te maken de dop voortaan vast te laten zitten aan de fles.

Statiegeld

Jeroen Dagevos van The Plastic Soup Foundation vindt het positief dat Coca-Cola hiermee sneller gaat dan wettelijk verplicht is. Maar hij denkt niet dat de innovatie enorm gaat helpen in de strijd tegen de plastic soep. “We weten dat statiegeld heel goed werkt om plastic zwerfafval terug te dringen”, zegt Dagevos. “Toen we in september een World Cleanup Day deden, moesten we echt zoeken om een klein flesje te vinden.” Toen daar nog geen statiegeld op zat, slingerde deze kleine flesjes vaker rond in de natuur.

Daarom pleit Dagevos voor invoering van statiegeld op flesjes mét dop in heel Europa. “Als we dat versnellen, hebben we dit probleem straks niet meer.”

Fotocredit: Coca-Cola

https://www.change.inc/