Een week na de Workshop Energiebesparen organiseerde stichting Al Masar in dezelfde locatie, de Springplank Basisschool in Den Haag, een workshop over een Gezond Binnenmilieu.

De workshop werd gegeven door vijf dames, namens de Gemeente Den Haag. Cindy Slaghuis van Aarde-Werk vertelt wat er allemaal bij een gezond binnenmilieu komt kijken. Fatma (oorspr. Irak), Assari (oorspr. Jemen), Suria (oorspr. Marokko) en Nikam (oorspr. Vietnam) staan haar terzijde.

Suria geeft een inleiding. Daarna worden twee groepen gevormd.

Wat betekent een gezond binnenmilieu?
Amin: Een goed evenwicht tussen lucht van buiten en van binnen.

Waarom is het belangrijk?
Lucht in huis moet stromen. Daarom is het belangrijk goed te ventileren. Planten geven ook zuurstof.

Wat is het verschil tussen ventileren en luchten?
Ventileren gebeurt 24 uur, het is het circuleren van lucht, door bijvoorbeeld een klein raampje of door mechanische ventilatie. Luchten is lucht verschonen, door bijvoorbeeld twee ramen tegenover elkaar open te zetten, maximaal 15 minuten per dag.

Door welke activiteiten in huis raakt lucht vervuild?
Door koken, eten, ademen, jassen, wassen, douchen, slapen, roken, klussen.

Koken
Koken geeft veel fijnstof. Vooral wanneer op gas gekookt wordt. De fijnstof is niet zichtbaar. Het is goed als de gasvlam blauw is. Dan is er goede verbranding van het gas, is de vlam oranje, dan is het niet goed. Gevaar koolmonoxide (CO). Deze is reukloos, een echte sluipmoordenaar. Elk jaar gaan er in Nederland mensen aan dood. Bij Blokker onder andere kun je een koolmonoxidemelder aanschaffen. Dit is iets anders dan de rookmelder. Ze werken allebei op batterijen.

Vocht
Koken geeft ook veel vocht in huis. Zet daarom het raam even open. Zet de afzuigkap aan. Het is efficiënt om te koken met deksel op de pan.
Baden en douchen levert veel vocht op. Als je schimmel ziet, betekent dat dat er te veel vocht is. Daarom is het belangrijk te ventileren. En ook: minder douchen. Twee minuten minder douchen door klein gezin is 12.000 liter minder waterverbruik per jaar.

Was drogen
Waar doe je dat? Op zolder, buiten aan de waslijn. In andere ruimten checken of de mechanische ventilatie werkt. Dat doet je door een stukje servet er tegen aan te houden. Blijft het plakken, dan OK, valt het, dan moet het bijgesteld worden.

Slapen
Bij slapen komt veel vocht vrij. Voor een gezin is dat per dag 7 tot 14 liter. Als je slaapt verlies je 0,25 – 0, 50 liter vocht. Deze trekt in het matras. Als je een matras 10 jaar gebruikt, is er 1200 liter vocht in getrokken. 

Klussen
Gebruik verf op waterbasis. Dat is gezonder.

Gezondheidsklachten
Welke klachten kunnen zich ontwikkelen door slechte lucht? Ademhalingsproblemen, misselijkheid, verkoudheid, gewrichtsproblemen, allergie (ook door huisstof mijt). Te droge lucht kan ook klachten geven. Je kunt het meten met de Hygrometer. Kijk of de wijzer tussen 40 en 70 staat, dan is het goed. Is het lager dan 40, dan is het te droog, is het hoger dan 70, dan is het te vochtig.

Ventilatieroosters en afzuigers
Ventilatieroosters moeten altijd open staan. Afzuigers moeten schoon zijn.

We verdelen ons in twee groepen

Groep 1 krijgt een inleiding in de Hygrometer, groep 2 behandelt het 6-stappenplan. Daarna wordt gewisseld.

De Hygrometer registreert de luchtvochtigheid. Om te tonen dat ook de huid vocht afgeeft, steken we onze hand in een plastic zakje dat dichtgehouden wordt. Inderdaad wordt het na een tijdje vochtig.

Het 6-stappenplan voor een gezond binnenmilieu

• 1. Binnendeuren sluiten

• 2. Zet verwarming hoog, 20 °C / 21°C. 15 minuten.

• 3. Zet verwarming laag, 14 °C / 15°C.  

• 4. Luchten, 15 minuten.

• 5. Ramen dicht.

• 6. Verwarming aan (als nodig).

https://www.aarde-werk.nl/
https://www.almasar.nl/

Advertentie