Bankrekeningen moeten goedkoper worden. Banken moeten hun tarieven duidelijker maken. Ook is het nodig dat consumenten makkelijker en sneller van bank kunnen wisselen. Sowieso moet het makkelijker worden een rekening te kunnen openen.

Dat vindt de Europese Commissie in Brussel. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie presenteerde woensdag een reeks voorstellen om de concurrentie in de bankensector te stimuleren, in de hoop daarmee de kosten voor consumenten te verlagen. Zij komen met de plannen omdat de banken zelf nauwelijks stappen ondernemen.

Hoewel Europese banken in alle EU-landen kantoren mogen openen, is het voor Europese burgers niet altijd mogelijk om een rekening in een ander EU-land te openen of om makkelijk van bank te wisselen. Dat moet anders, stellen Europees commissarissen Michel Barnier (Interne markt) en Tonio Borg (Consumentenzaken).

Standaardbankrekening
Zij vinden dat iedere burger recht heeft op een standaardbankrekening om beter deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Nu weigeren banken klanten omdat die bijvoorbeeld geen vaste woon- of verblijfsplaats hebben, of omdat zij niet als kredietwaardig worden beschouwd.

Nog steeds hebben tientallen miljoenen EU-burgers boven de 18 jaar geen rekening. In Bulgarije en Roemenië met hun omvangrijke zwarte economie beschikt een op de twee burgers niet over een bankrekening.

Bron en lees verder: BNR