frits niessen - 4, zelfkritiek             frits niessen - 5, siberie

Stel je eens voor, gisterenmiddag zagen wij op het Nederlandse Televisiejournaal op Internet (Nederlandse Televisie mogen Nederlanders in het buitenland (officieel) volgens de Nationale en Europese regels – onder invloed van de “auteursrechten” en media geldwolven – nog steeds niet ontvangen) dat bij Albert Heijn in Loosduinen een proef wordt gestart met kassières die, na een extra training of opleiding, zouden moeten kunnen herkennen of klanten zich wel-, dan wel zich in enigermate hulpbehoevende positie, bevinden. Dit had ik natuurlijk ook veel eenvoudiger op kunnen schrijven, maar dan lijkt het niet zo interessant.

Wanneer die kassières zo iemand treffen, kunnen zij die mensen, bij een kopje koffie of zo (glaasje duinwater (?)), wijzen op elders bestaande professionele hulp. Een aardig initiatief, waar geheel naar Nederlandse tradities door tientallen allesweters kritisch commentaar op werd geleverd, in zo mogelijk nog meer – voor ons verboden – televisie actualiteiten programma’s.

Bent u alleen?
Wat mij betreft werd dat gelukkig redelijk snel overtroefd door het zoveelste strafbankjes cabaret uit de tweede kamer, waar in een speciale vergadering met een direct verslag het gezegde “al is de leugen nog zo snel, de nog grotere leugen achterhaalt hem wel” (of zo) gestand werd gedaan. Nu vanmorgen ging ik – voor een speciale aanbieding waarvan ik vermoedde dat de aanbieding beperkt leverbaar zou zijn – al vroeg, nog voor dat mijn vrouw op was, naar de lokale Lidl en daar deed ik mijn aankopen. De aanbieding was er nog wel, maar was niet naar mijn speciale wensen. Met mijn overige aankopen ging ik naar de kassa en daar vroeg de kassière of ik alleen was. Even dacht ik dat ik verdwaald was en dat ik via een film (zoals Star Wars met led zwaarden en zo) in een toekomstige Haagse Albert Heijn terecht was gekomen, maar na even met mijn ogen te hebben geknipperd wist ik het zeker: In Hongarije is misschien wel heel veel mis, zeker op het politieke vlak, maar voor normale menselijke gedragingen zijn – zelfs, of zeker, bij de Hongaarse Lidl – geen speciale opleidingen nodig!

Tekst afbeelding 1: Moderne samenleving: gelukkig zit het lek niet aan onze kant!, afbeelding 2: Wanneer Viki (premier Viktor Orbán) een mini spoorbaan wil (bij zijn eigen stadion, in zijn eigen woondorp) dan krijgt hij dat van oom Poetin als kerstcadeautje. Bestemming Siberië!