Op 10 en 11 mei gaat het in Amsterdam over digitale transformatie. Is het een bedreiging of is het een kans? ARTEMIS Industry Association en de EUREKA Cluster ITEA, de organisators, zijn van mening dat het een kans is, zowel voor het zakendoen als voor de samenleving.

De digitale transformatie is al behoorlijk aan de gang. Er komt een verscheidenheid aan slimmere producten en diensten die de toekomst zullen veranderen en nieuwe ongekende kansen creëren. Het is een nieuwe realiteit in een voortdurend veranderende en ontwikkelende wereld. De digitalisering personaliseert de gezondheidszorg. Het 3D-printen zorgt dat er van alles gemaakt kan worden, van auto’s tot voedsel.

Robots

Het Digital Innovation Forum wil de mogelijkheden en voordelen van digitale innovatie benadrukken. ITEA-voorzitter Zeynep Sarilar is ervan overtuigd dat “digitalisering niet meer een optie is … het is de enige manier om zaken te doen met onze huidige uitdagingen. We nodigen niet alleen industriële bedrijven, MKB en overheden, maar ook investeerders van risico-kapitaal en startups uit om een ​​omgeving te creëren voor discussie en ideeën, waarbij de reikwijdte de hele wereld is.”

Moeten mensen bang zijn dat ze hun baan kwijtraken? Nemen robots het werk over? Laila Gide, voorzitter van ARTEMIS Industry Association denkt dat de digitale transformatie nieuwe kansen brengt en nieuwe business modellen creëert. “Neem het voorbeeld van robots en andere autonome systemen. Ze spelen een belangrijke rol in de digitalisering van de industrie, ze zijn actief in het  ontwerpen en vormgeven van het proces, ze kijken toe op de output, ze denken mee en werken samen, op zoek naar oplossingen. De opkomst hiervan zal ervoor zorgen dat de burgers gelukkiger zijn, betere banen krijgen en nieuwe vaardigheden leren. Dus de vraag is niet of we bang moeten zijn  onze banen kwijt te raken, maar hoe kunnen we veranderen om te profiteren van de kansen.”

MKB’s en startups

Het Digital innovation Platform 2017 heeft een programma waarin de innovatie voorop staat (https://dif2017.org/programme.html). Er zijn inspirerende keynote-bijdragen van bijvoorbeeld Henk van Houten, Chef Technologie van Philips.  Hij gaat in op de ‘Digitalisation of Healthcare‘. Max Lemke, hoofd Technologie bij de Europese Commissie, gaat in op de Europees digitale strategie. Er zijn interactieve panels over Smart Energy, Smart Health, Smart Manufacturing en Smart Mobility. En meer dan 20 experts spreken zich uit over de belangrijkste innovatie-trends.

Het DIF 2017 richt zich expliciet op de ondersteuning van innovatieve MKB’s en start-ups. In dat verband zijn er vier parallelsessies waarin zij hun plannen kunnen pitchen ten overstaan van topfunctionarissen en investeerders van risico-kapitaal. Er is ook een tentoonstelling met 60 cabines waarin de resultaten van onderzoek en innovatie getoond worden.

DIF 2017 wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en gesponsord door de  ondernemingen ECSEL, NXP, Thales en Philips.

https://dif2017.org/