Natasja Alers maakt keramisch werk. Haar werken mag je aanraken, je mag erop zitten en ook liggen. Natasja wil de toeschouwer deelgenoot maken van haar eigen tactiele ervaring van ‘het maken’.

Ik zag haar werken in de GoMulan Gallery in Amsterdam, waar zij een duo-expositie heeft met Jarik Jonkman. ‘Metamorfose’ heet de expositie; beide kunstenaars zijn, ieder op hun eigen manier, geïnspireerd door metamorfose.  Ik ging op een van haar werken zitten, dat mocht, een halfrond bankje geboetseerd van afdrukken van organische vormen die doen denken aan lichaamsdelen. Ietsje verderop stand een gestalte van een kleine twee meter, dat volgens dezelfde gedachtegang was gemaakt.

Tegenhanger van het digitale leven

Natasja gaf graag enige toelichting. Natasja: “Mijn werken zoals Breast Party en Hug Sculpture, zijn bedoeld om aan te raken, op te zitten of te liggen. Aan sommige werken kun je als bezoeker zelfs een bijdrage leveren die het werk mede vormgeeft, zie de sculptuur Tepelvaas. Ik zie tactiliteit als een tegenhanger van ons digitale leven en maak werk dat de toeschouwer juist uitnodigt om te vertragen en bewust te worden van diens eigen lichamelijkheid en omgeving.”

Voor de tentoonstelling Metamorfose heeft ze een aantal nieuwe werken gemaakt zoals twee kleinere werkjes als een buste, maar ook twee wandsculpturen. “Voor mij eigenlijk een soort schilderijen of ik noem het ook wel clay paintings, waar ik echt glazuur toepas, alsof ik een schilderij voor mij heb. De glazuur heeft sowieso een belangrijke rol in mijn werk, omdat ik met de aantrekkingskracht en tactiliteit van het werk speel. Zeker met werken die voor je hangen op ooghoogte, moet je een glazuur meenemen in het verhaal.”

Waarom is tactiliteit zo belangrijk voor haar?

“Ik vind het belangrijk dat je als kijker meegenomen word door een werk en je het mag ervaren, ook al kan dat heftig zijn. Als een werk echt een relatie aangaat met de kijker, denk ik dat je in een goede richting zit.” 

Ze zag ooit een werk van Richard Serra in de buurt van Basel. “Ik ging het werk gelijk aanraken, een boze suppoost kwam op me af en tikte mij op mijn vingers. Vanaf dat moment besloot ik werk te maken wat juist wel aangeraakt mag worden. Ik merk dat veel mensen dat heel eng vinden of niet op werken durven te zitten, juist omdat we zo gewend zijn de afstand te bewaren naar kunstwerken toe.”

Heeft ze een sleutelwerk?

Ze moet even nadenken. “Phoe, ik denk een werk van wat ik heb gemaakt voor mijn afstuderen op de Rietveld Academie. Het werk was eigenlijk een soort zelfportret, maar daar kwam ik pas later achter haha! Het is een liggend figuur, waarvan de armen ontbreken, maar ook een onderbeen. Toen ik 17 was, had ik de angst dat mijn been geamputeerd zou kunnen worden, omdat ik botkanker had. Eigenlijk is dat  ook wel het startpunt van de sculpturen die nu maak, die veelal over het lichaam gaan, maar het gaat ook over innerlijke pijn, die ik soms lastig in woorden kan uitdrukken, maar die ik wel in een sculptuur kan verwerken.”

Samenwerking met andere kunstenaars

Natasja Alers is in 2012 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, richting keramiek. Ze wist al heel lang dat ze kunstenaar wilde worden. Het begon toen ze rond haar 8e verjaardag voor het eerst met klei in aanraking kwam. “Ik was op slag verliefd op het materiaal en dat is nooit meer weggegaan.” Op dit moment heeft ze een vaste galerie in Antwerpen. Ze werkt met verschillende kunstenaars samen, waaronder Alfhild Külper, een kunstenaar / designer die voornamelijk werkt met textiel. “We gaan samen hele mooie projecten maken waarbij de aanraking centraal staat.” Verder is ze bezig met de voorbereiding van een project in de buitenruimte , dat binnenkort gelanceerd wordt op de Dutch Design Week.

Haar werk was eerder te zien op onder andere de volgende plekken: Design Museum Den Bosch, Artzuid, PAN Amsterdam, Collectible Design Fair, Enter Art Fair en buitenlandse tentoonstellingen en beurzen in Berlijn, Brussel, Antwerpen en Kopenhagen. Daarnaast nam zij in 2022 deel aan een residentie in het Europees Keramisch Werkcentrum te Oisterwijk.

Afbeelding: Breastparty  XL, StudioLNDW, ArtZuid, Amsterdam

https://www.natasjaalers.nl/
https://www.instagram.com/natasja_alers/
https://www.gomulangallery.com/exhibitions

https://lnkd.in/eT37Dhap